In a high-profile, solar-oriented New Mexico community, the client requested alterations and additions to an existing Santa Fe style passive solar residence. The alterations included converting a one-car garage into an office reception area with French doors, bathroom, utility room, and internal wall nichos. The additions involved a new viga-supported high ceiling office/great room with monumental fireplace, a garage with workspace, and a walled-in courtyard with formal heavy-timber entry, ground lighting, and indigenous landscaping.

Due to topographic limitations and covenant restrictions, the new garage was positioned at an angle to the existing residence. This, coupled with the existing building's proximity to a property line setback, created a unique, surprising, and refreshing geometry to the courtyard.

The plans were approved during the first presentation to the community's normally strict and controversial architectural building committee.
Joseph   Duda
       Dedicated to Craftsmanship, Service, and Integrity.
Architecture
c
Eldorado (Santa Fe) Home
contact:  505-501-1984             jcduda.architecture@gmail.com           santa fe, new mexico, usa